İltica Başvurusu Başlıca Bazı Ret Gerekçeleri Nelerdir?

İltica başvurularının reddedilme nedenleri arasında hukuksal geçerlilik eksikliği, temelsiz başvuru, güvenlikli ülkelerden gelme, çelişkili ifadeler, kimlik bilgileri eksikliği gibi unsurlar yer alır. Almanya’da iltica başvurusunda bulunacaklar için bu rehber önemlidir.

İltica Başvurusu Başlıca Ret Gerekçeleri: Neden Reddedilirsiniz?

İltica başvurusunda bulunurken, başvurunun kabul edilmesi kadar reddedilme ihtimalinin de farkında olmak önemlidir. Almanya gibi ülkelerde, iltica başvurusunun reddedilmesine yol açabilecek bazı temel sebepler bulunmaktadır. Bu sebeplerin neler olduğunu bilmek, başvurunuzu daha iyi hazırlamanıza ve olası riskleri önceden görmenize yardımcı olabilir.

1. Hukuksal Geçerliliğin Bulunmaması

Eğer Almanya’ya, güvenli üçüncü ülke kapsamına giren bir ülke üzerinden geçiş yaparak girdiyseniz, iltica başvurunuzu o ülkede yapmanız gerektiği gerekçesiyle başvurunuz reddedilebilir. Bu durum, Dublin Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalar çerçevesinde değerlendirilir ve geçerliliği olmayan bir başvuru olarak kabul edilir.

2. Temelsiz Başvuru

Başvurunuzun temelsiz olduğu açıkça belliyse, örneğin başka bir AB ülkesinde oturum ya da vatandaşlığınız bulunmasına rağmen Almanya’ya iltica başvurusu yaptıysanız, bu durumda başvurunuz reddedilecektir. Almanya, başka bir AB ülkesinde zaten koruma altında olduğunuzdan, başvurunuzu kabul etmeyecektir.

3. Güvenlikli Ülkeden Gelme

Eğer güvenlikli ülke kapsamına giren bir ülkeden geliyorsanız, örneğin Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan gibi, başvurunuz bu sebeple reddedilebilir. Bu ülkeler, Almanya tarafından güvenli olarak kabul edildiği için, iltica başvuruları genellikle geçersiz sayılmaktadır.

4. Çelişkili veya Sahte Deliller

İltica talebi gerekçelerinizde, ifadenizde çelişkiler varsa veya sahte deliller sunduysanız, başvurunuz reddedilecektir. İltica sürecinde sunulan bilgilerde tutarlılık ve gerçeklik esastır; aksi halde güvenilirliğiniz sorgulanır ve başvurunuz geçersiz sayılır.

5. Kimlik ve Uyruk Bilgilerinin Eksikliği

Kimliğinize veya uyruğunuza ilişkin bilgi vermediğiniz ya da yanlış bilgi verdiğiniz durumlarda, başvurunuz reddedilir. Almanya, başvuran kişinin kim olduğunu bilmek zorundadır; aksi halde, başvuru geçersiz sayılır.

6. Çoklu İltica Başvuruları

Eğer sahte bir isimle aynı anda başka bir iltica başvurusu yapmışsanız, başvurunuz reddedilir. Aynı kişi tarafından yapılan çoklu başvurular, dolandırıcılık olarak kabul edilir ve başvurunuz geçersiz sayılır.

7. Geç Yapılan Başvuru

Almanya’ya giriş yaptıktan hemen sonra iltica başvurusunda bulunmadıysanız ve bu başvuruyu, oturumunuz bitiyor diye sonradan yaptıysanız, başvurunuz reddedilebilir. Ancak, başvurunun geç yapılma nedenlerini önemli gerekçelerle açıklayabilirseniz, istisna olarak kabul edilebilir.

8. Katılım Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi

Yetkili makamlara yardımcı olma yükümlülüğünüzü yerine getirmediğinizde, örneğin; çağrıldığınızda bazı makamlarda hazır bulunmama, gerekli evrakları teslim etmeme gibi durumlar söz konusuysa, başvurunuz reddedilebilir. Bu ihmalkarlığı veya gecikmeyi önemli gerekçelerle açıklamak ise bir istisna olarak kabul edilebilir.

9. Eksik veya Yanlış Bilgi Verme

İltica ifadeniz esnasında, ikamet yeriniz, hangi yollardan giriş yaptığınız, başka bir ülkede iltica başvurusunda bulunup bulunmadığınız gibi bilgileri gizlediyseniz, başvurunuz reddedilebilir. Ancak bu bilgileri gizlemek için önemli gerekçeleriniz varsa, bu durum istisna olarak değerlendirilebilir.

10. Suç Geçmişi

Almanya’da veya başka bir ülkede suç işlediyseniz, örneğin; kesin sınır dışı edilme kararı aldıysanız veya en az üç yıllık hapis cezası aldıysanız, başvurunuz reddedilecektir. Almanya, kamu huzurunu bozan kişilere iltica hakkı tanımaz.

11. Reşit Olmayanların Durumu

Eğer reşit değilseniz (18 yaşından küçükseniz) ve ebeveynlerinizden birinin iltica başvurusu kesin olarak reddedilmişse, sizin başvurunuz da reddedilebilir. Bu durum, ebeveyninizin durumu ile doğrudan ilgilidir.

12. Gerekçesiz Başvuru

Eğer BAMF, başvurunuzu hukuksal geçerliliğin bulunmaması veya temelsiz olduğu açık olan gerekçelere dayandırarak reddedememişse, ancak iltica nedeninizi yeterince inandırıcı gerekçelendirmediğinizi düşünüyorsa, başvurunuz reddedilebilir. İltica nedeninizin hukuki açıdan yeterli olmadığına karar verilirse, başvurunuz geçersiz sayılacaktır.


Uyarı
Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.

Etiketler: #İlticaBaşvurusu, #İlticaRedGerekçeleri, #Almanyaİltica, #GöçmenHakları, #DublinSözleşmesi

Yorum yaz