Ev Blog Yassıada Yargıçları Nasıl Ödüllendirildi?

Yassıada Yargıçları Nasıl Ödüllendirildi?

Yazar: admin
105 Görüntüleme
A+A-
Sıfırla

Bu makale LobiRapor adlı X kullanıcısının yazı dizisinden alıntıdır.

YASSIADA YARGIÇLARI NASIL ÖDÜLLENDİRİLDİ?

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi’nden sonra, 12 Haziran 1960 tarihli ve 1 sayılı karar ile 29 Haziran 1960 tarihli ve 16 sayılı kararla “özel seçilmiş isimlerle” Yassıada Mahkemeleri Yüksek Adalet Divanı oluşturuldu.

Yüksek Adalet Divanı’nın Kurulması Milli Birlik Kongresi tarafından Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı Salim Başol, Yüksek Adalet Divanı Başkanı olarak atanırken, asil üye olarak Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Ferruh Adalı, Yargıtay Üyesi Selman Yörük, Abdullah Üner, Danıştay Üyesi Hıfzı Tüz, Cahit Özden, Askeri Yargıtay Başsavcısı Yargıç General Rıza Tunç, Askeri Yargıtay Savcısı Yarbay Hasan Gürsel ve Askeri Yargıtay Üyesi Yargıç Yarbay Nahit Saçlıoğlu atandı.

Yüksek Adalet Divanı Başsavcısı olarak Altay Ömer Egesel atanırken, Başsavcı Yardımcısı olarak Salim Ertem, Fahrettin Öztürk, Avni Yurtsever, Faruk Siret Değermen, Orhan Erdoğan, Niyazi Kırdar, Ahmet Bayrak, Süleyman Taşar, Necdet Darıcıoğlu, Servet Tüzün ve Turgut Lüleci atandı. Ayrıca, Askerler tarafından Yüksek Soruşturma Kurulu Başkanı olarak Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Celalettin Kurelman atanarak, sanıkların aşağılandığı, peşinen suçlu ilan edildiği yargılamalar başladı.

Yargılama ve Cezalar Yapılan yargılamalar sonunda 47 kişi beraat ederken, 143 kişi 4 yıl 2 ay, 117 kişi 5 yıl, 15 kişi 6 yıl, 6 kişi 7 yıl, 2 kişi 8 yıl, 17 kişi 10 yıl, 3 kişi 15 yıl, 1 kişi 20 yıl, 30 kişi müebbet ve 14 kişi idam cezasına çarptırıldı.
 
 
Milli Birlik Komitesi üyeleri çıkan karardan memnun oldular ve Yassıada’nın hâkim ve savcılarını Savarona gemisine bindirip Marmara Denizi’nde gezintiye çıkardılar.
 
Yüksek Görevlere Terfi Ettirilen Yargı Mensupları Adnan Menderes ve iki Bakan arkadaşının idamına karar veren Yassıada Mahkemesi’nde görev yapan yargı mensuplarının neredeyse tamamı yüksek yargıya terfi ettirildi. Yassıada’nın hâkimleri, savcıları ve soruşturma kurulu üyeleri, 1960 sonrasında adalet sisteminin en üst görevlerine atandılar ve ömürlerinin sonuna kadar bu görevlerde kaldılar. Salim Başol: Başhâkim, 61 Anayasası’yla kurulan Anayasa Mahkemesi’ne üye yapıldı. Altay Egesel: Başsavcı, Yargıtay üyeliğine ve daha sonra Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanlığına getirildi.
 
 
Necdet Darıcıoğlu: Askerî Yargıtay Başsavcı Başyardımcılığına, Askerî Yargıtay üyeliğine, Anayasa Mahkemesi üyeliğine ve 1990’da Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi.
 
 
İbrahim Hilmi Senil: Danıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyesi ve daha sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı yapıldı. Necdet Menteş: Yargıtay Başkanlığına getirildi ve Ulusu Hükümeti’nde Adalet Bakanı oldu. Ferruh Adalı: Yargıtay 1. Başkanlığına getirildi. Abdullah Üner: Yargıtay 2. Başkanı ve Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Nihat Saçlıoğlu: Askerî Yargıtay üyeliği, Daire Başkanlığı, 2. Başkanlık ve Başsavcılık yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi. Hasan Gürsel: Hâkim Tuğgeneral olarak Askerî Yargıtay Daire Başkanlığı yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi. Servet Tüzün: Askerî Yargıtay üyeliği ve Anayasa Mahkemesi Üyeliğine getirildi. Hikmet Kümbetlioğlu: Danıştay 8. Daire Başkanlığına getirildi. Fahrettin Kıyak: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi. Fazlı Öztan: Yargıtay 2. Başkanlığına ve Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi.
 
 
Vecihi Tönük: Danıştay 6. Daire Başkanlığına getirildi. Fahrettin Öztürk: Danıştay 1. Mürettep Daire Başkanlığına getirildi. Mustafa Hayrettin Perk: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanlığına getirildi. Hakkı İsmail Beşe: Kurucu Meclis üyeliğine getirildi. Mustafa Karaoğlu: Danıştay üyeliğine getirildi. Ziya Kayla: Maliye Müsteşarlığına, Merkez Bankası Genel Müdürlüğüne, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyeliğine, Türkiye Vakıflar Bankası İdare Meclisi Başkanlığına, Merkez Bankası Banka Meclisi Üyeliğine, Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine ve İş Bankası denetçiliğine getirildi. Yassıada Mahkemesi Başsavcısı Ömer Altay Egesel, İzmir Cumhuriyet Savcısı iken Yüksek Adalet Divanı Başsavcılığına, daha sonra Yargıtay Üyeliğine atandı ve 1977-78 yıllarında Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanlığına getirildi. 1960 Darbesi sonrası Yassıada Mahkemesi Yüksek Soruşturma Kurulu üyeliğine getirilen Necdet Menteş, Yargıtay Başkanlığına seçildi ve 12 Eylül Darbe Yönetimi sırasında Ulusu Hükümeti’nde Adalet Bakanı oldu. Yassıada Mahkemelerinde görev alan hâkim ve savcıların içinden 3 Anayasa Mahkemesi Başkanı, 2 Yüksek Hâkimler Kurulu Başkanı, 2 Yargıtay Başkanı ve Yargıtay üyesi, Danıştay Başkanı ve üyeleri, YSK Başkanı çıkması oldukça düşündürücüdür. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’da Yassıada Mahkemesinde görev alan bu isimler üzerinden kurulan sistem uzun yıllar devam etti. 1960 İhtilali’nden 30 yıl sonra bile Anayasa Mahkemesi Başkanı Yassıada’daki isimlerden biri olan Askerî Hâkim Necdet Darıcıoğlu oldu. Yassıada Yüksek Soruşturma Kurulu üyeliğine ve Yüksek Adalet Divanı Başsavcı Yardımcılığına getirilen Askerî Hâkim Necdet Darıcıoğlu, Haşim Kılıç yemin ederken hemen yanı başında duran isim oldu.
 
Askeri Hakim Darıcıoğlu, Hukuk tahsili olmayan Haşim Kılıç’ın AYM üyeliğinde en çok destek veren isim olması ayrıca önemlidir.
Uyarı Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.

Benzer Yazılar