Schengen Vizesi, kısa süreli oturum ve seyahat hakkı sağlar. Ancak, Dublin Sözleşmesi, vizeyi veren ülkenin iltica başvurularında sorumlu olduğunu belirtir. Vizenin bitiş tarihinden sonra 6 ay boyunca başka bir Schengen ülkesine iltica etmek mümkün değildir.
Schengen Vizesi, kısa süreli oturum sağlar. Dublin Anlaşması, vizenin iltica başvurusundaki sorumluluğunu belirler. Schengen vizesinin süresi ve Dublin süreci hakkında detaylı bilgi için makalemizi okuyun.
Yazımızın sonunda bu yazımızla ilgili yararlı bağlantılar bulunmaktadır.
Schengen Vizesi: Kısa Süreli Oturum ve Seyahat Hakkının Detayları
Schengen Vizesi, Avrupa’da Schengen Anlaşması’na imza atmış ülkelerde kısa süreli oturma ve dolaşma izni sağlayan bir vizedir. Bu vize, Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat eden bireyler için büyük bir kolaylık sunar. Ancak, Schengen Vizesi’nin kapsamı, geçerlilik süresi, seyahat süresi, Dublin Sözleşmesi ve iltica süreçleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay vardır.
Schengen Vizesinin Kapsamı ve Süreleri
Schengen Vizesi, 180 gün içinde turizm, ticaret vb. sebeplerle yapılacak kısa süreli oturumlara izin verir. Alınan vizede kalınabilecek süre, vizenin geçerlilik süresi ile birlikte vize belgesinde ayrıca belirtilir. Örneğin, vizenin geçerlilik süresi 180 gün ise bu süre içinde en fazla 90 gün kalabilirsiniz. Ancak bu, tek seferde 90 gün kalabileceğiniz anlamına gelmez.
Schengen Vizesi ile farklı sürelerde (örneğin, 1 hafta, 15 gün) Schengen bölgesinde bulunabilirsiniz. Eğer çoklu giriş hakkı verilmişse, bu süre zarfında istediğiniz kadar giriş-çıkış yapabilirsiniz. Kullanılmayan vize hakları, vize geçerlilik süresi içerisinde kullanılmadığında yanar ve yeniden başvuru yapmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle, vize geçerlilik süresi ile kalış süresine dikkat etmek hayati önem taşır.
Örnek: 90 Günlük Schengen Vizesi ile Kalış Süresi
Örneğin, 90 günlük bir Schengen vizesi aldıysanız ve vizede size 30 günlük bir kalış süresi tanımlandıysa:
- 90 gün içinde istediğiniz kadar giriş-çıkış yapabilirsiniz, ancak toplamda 30 gün kalma hakkınız vardır.
- 30 günlük kalış süresini 5 gün, 10 gün gibi dönemlere bölerek kullanabilirsiniz. Yani, 90 günlük vize süresi içinde toplamda 30 gün olacak şekilde seyahat edebilirsiniz.
- 30 gün süreyi aşırsanız, mazeretiniz (hastalık vb.) yoksa vize süresini uzatmak için Yabancılar Dairesine başvuru yapmanız gerekir.
Schengen Vizesi Süresinin Uzatılması
Schengen Vizesi’nin süresi bazı istisnai durumlarda uzatılabilir. Bu uzatma yetkisi, Schengen anlaşmasının 33. maddesi uyarınca ülkenin yetkili makamlarına verilmiştir. İstisnai uzatma durumları şunlardır:
- Vize sahibinin döneceği ülkede savaş, soykırım, iç savaş, insan haklarına aykırı uygulamalar gibi hayati tehlike oluşturacak durumların ortaya çıkması.
- Vize sahibinin bulunduğu ülkede, aldığı vize süresinden daha uzun kalmasını zorunlu kılan, yetkili makamlarca kabul edilecek bir kişisel sebebin (örneğin hastalık, sakatlık) olması.
Yukarıdaki durumlar ortaya çıktığında, vize süresi dolmadan önce yetkili makamlara başvurarak vize süresinin uzatılmasını talep edebilirsiniz. Ancak, vize süresini izinsiz olarak aşma hakkınız bulunmamaktadır. Daha fazla bilgi için Vize Uzatma Makalesi bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Bir Schengen Vizesi Başka Bir Schengen Vizesine Çevrilebilir mi?
Schengen bölgesindeki ülkelerden birinde, yukarıda belirtilen vize uzatma mazeretlerinden birine sahipseniz ve başka bir Schengen ülkesinde vizenizi uzatmanız gerekiyorsa, mevcut vizenizi başka bir Schengen vizesine çevirerek uzatma imkanınız bulunmaktadır. Ancak bu durum, vizenin verildiği ülkenin dışındaki bir Schengen ülkesinde gerçekleştirilmek istendiğinde bazı zorluklar doğurabilir. Bu konuda daha fazla bilgi için Vize Uzatma ve Dublin Meselesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Dublin Uygulaması ve Schengen Vizesi
Schengen Vizesine sahip olmanın bir diğer önemli yönü, Dublin Sözleşmesi kapsamında iltica başvurusu yaparken hangi ülkenin sorumlu olduğunun belirlenmesidir. Dublin Sözleşmesi, ilticanızdan hangi ülkenin sorumlu olduğunu belirler. Vizeyi aldığınız ülkeye değil de başka bir Schengen ülkesine iltica başvurusu yapmayı planlıyorsanız, Dublin sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Örneğin:
Eğer İtalya’dan aldığınız Schengen vizesiyle Almanya’ya iltica ederseniz, Almanya Mülteci Dairesi sizi İtalya’ya gönderecektir. Çünkü vizeyi veren ülke, iltica sorumluluğunu üstlenir. Dublin Sözleşmesi, iltica başvurusunun incelenmesinden vizeyi veren ülkenin sorumlu olduğunu net bir şekilde belirtir.
Önemli Not: Yunanistan, 2016’dan beri Dublin Tüzüğü’nün aksine mülteci yoğunluğu nedeniyle geri kabul yapmamaktadır. Bu, Dublin sürecinde nadir bir istisnadır.
Schengen Vizesinin Bitiş Tarihi ve 6 Ay Kuralı
Schengen Vizesine sahip başvurucular, vize bitiş tarihinden sonra iltica başvurusu yapmayı planlıyorsa 6 ay kuralına dikkat etmelidir. Bu kurala göre, vize bitiş tarihinin üzerinden 6 ay geçene kadar sorumluluk vizeyi veren ülkeye aittir. Yani, iltica edeceğiniz ülkenin Schengen vizesine sahip değilseniz, vizenin bitiş tarihinin üzerinden 6 ay geçmeden başka bir ülkeye iltica edemezsiniz.
Bu Kuralın Nasıl Anlaşılması Gerektiği:
- Vizeyi veren ülke, iltica sorumluluğunu taşır. Bu nedenle, vize bitmiş olsa bile sorumluluk 6 ay daha devam eder.
- İltica başvurusu yapmak için 6 ay beklemeye gerek yoktur; vizenin geçerlilik süresi içinde de başvuru yapabilirsiniz.
- Pasaportunuzu vermek istemiyorsanız, başvuru sırasında vermeyebilirsiniz; ancak yol mülakatında pasaportunuzu sunmanız gerekecektir. Detaylı bilgi için Mektupla İltica Başvurusu yazımızı okuyabilirsiniz.
Transit Vize ve Dublin Uygulaması
Schengen bölgesi üzerinden başka bir ülkeye geçiş yapmak için transit vize gereklidir. Ancak, vizesiz transit aktarma birçok ülkede 2016’dan beri çok uygulanabilir görünmemektedir. Eğer transit vizenizle başka bir Schengen ülkesine iltica ediyorsanız, Dublin uygulanacaktır. Örneğin, Bulgaristan transit vizenizle Almanya’ya iltica ederseniz, Almanya sizi Bulgaristan’a gönderecektir.
Yararlı Makale Linkleri:
Vize uzatma ve Dublin Meselesi
Vize davetiyesi sorumluluğu ve iltica
Dublin sözleşmesi Türkçe ve İngilizce tam metin
Yararlı Youtube Linkleri:
Mektupla iltica başvurusu yapılabilir mi?”
Schengen vizeniz iltica edeceğiniz ülkeden farklı ise
Schengen vizesi olanların iltica başvurularındaki en büyük yanlışı