AB İltica İşlemleri Nasıl İlerlemektedir?

Bu yazımız, AB ülkelerinde iltica işlemleri, iltica başvurusu nasıl yapılır, mülakat süreçleri ve sosyal yardımlar hakkında detaylı bilgi içermektedir.

AB Ülkelerinde İltica İşlemleri

Bu makale, AB ülkelerindeki iltica süreçlerini ayrıntılı olarak ele almaktadır. Yerel farklılıklar olabilir; lütfen bu değişiklikleri makalenin altında yorum kısmında bize bildiriniz.

İltica Nedir?

İltica, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, bir kişinin ülkesinde ırk, din, sosyal konum, siyasal düşünce, herhangi bir gruba aidiyet veya ulusal kimliği nedeniyle baskı, zulüm, işkence, hukuksuzluk ve can güvenliği tehdidi altında olduğunu hissettiği durumlarda daha güvenli bir ülkeye sığınma talebinde bulunmasıdır.

Kimler İltica Edebilir?

Devlet veya toplum tarafından baskı altında tutulan bireyler, aşağıdaki gruplara aidiyetleri nedeniyle iltica edebilirler:

  • Cemaatler
  • Aleviler
  • Yezidiler
  • Kürt Partileri
  • Azınlıklar

İltica Kararı Alan Kişilerin Yapması Gereken Hazırlıklar

  1. Banka ve Finansal Belgeler: Banka hesapları, ortaklıklar ve üyelik belgeleri, ödeme dekontları ve posta belgeleri.
  2. Yardım Kuruluşları ve Dernekler: Üyelik belgeleri, yardım ödemeleri ve etkinliklere katılım fotoğrafları.
  3. Eğitim ve Çalışma Belgeleri: Diplomalar, çalışan belgeleri ve sertifikalar.
  4. Medya Abonelikleri: Abonelik belgeleri, medya kuruluşlarına üyelikler.
  5. Sivil Toplum Örgütleri ve Gruplar: Üyelik belgeleri, yardım makbuzları.
  6. Sosyal Medya Belgeleri: Tehdit ve hakaret içeren sosyal medya mesajlarının ekran görüntüleri.
  7. Devlet Belgeleri: Resmi gazete ve yayın organlarındaki suçlamalara ilişkin belgeler.

ÖNEMLİ UYARI!
Tüm belgelerinizi dijital hale getirerek güvenli bir şekilde saklamayı unutmayın!

İltica için İlk Başvuru

İltica başvurusunda bulunmak için Göçmenler ve Mülteciler Dairesine, Polis Merkezlerine veya sınır ve hava alanlarındaki pasaport polisine başvurabilirsiniz. Başvuru sonrası iltica formu doldurularak süreç başlatılır.

ÖNEMLİ UYARI!
Başvuru esnasında kimliğinizi doğrulayan resmi bir belge sunmanız gerekmektedir.

Birinci Mülakat

Birinci mülakat, iltica ettiğiniz ülkeye hangi güzergah üzerinden geldiğinizin belirlendiği bir görüşmedir. Dublin uygulaması bu mülakatta değerlendirilir.

ÖNEMLİ UYARI!
Birinci mülakat, iltica işlemlerinizin hangi ülkede devam edeceğini belirleyecektir.

İkinci Mülakat

İlticanızın kabulü veya reddine yönelik mağduriyetinizi anlatacağınız asıl mülakattır. Raportörün sorularına cevap verirken kronolojik bir sıralama yapmanız ve yaşadığınız olayları net bir şekilde anlatmanız önemlidir.

İltica Statüsü Karar Türleri

  1. Asyl/Sığınma Hakkı: Siyasi sebeplerle tehdit ve zulüm görenler için.
  2. Flüchtlingsschutz/İltica Hakkı: Dini tercih, ideolojik aidiyet, ırk veya cinsel tercih gibi sebeplerle tehdit edilenler için.
  3. Subsidiäre Schutz/Yardımcı Koruma: Yukarıdaki iki statüye uymayan ancak ülkesinin güvenli olmaması durumunda verilir.
  4. Abschiebungsverbot/Deport Yasağı: Yukarıdaki şartlar sağlanamasa da, ülkesine dönmesi durumunda özgürlüğünün kısıtlanacağı ya da sağlığının tehlikeye gireceği durumlarda verilir.

Kabul Aşamasından Sonraki Sosyal Yardımlar

İlticanız kabul edildikten sonra üç yıllık oturum belgesi verilir. Sosyal yardımlar, ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Almanya, Fransa ve İsveç gibi ülkelerde sosyal yardımlar geniş kapsamlıdır.


Uyarı
Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.

#ABİltica, #İlticaSüreçleri, #MülteciHakları, #SığınmaBaşvurusu, #İkinciMülakat

Yorum yaz